preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gradište

 > Naslovnica
OBAVIJESTI

Informacije o organizaciji nastave u šk 2020./2021. godini

Autor: Administrator , 4. 9. 2020.

Dragi učenici i roditelji,

donosimo vam neke osnovne informacije oko pripreme za novu školsku godinu koja je po mnogočemu specifična i različita od prijašnjih.

Važno je da roditelji/skrbnici (u daljnjem tekstu: roditelji) i djelatnici budu na vrijeme upoznati s Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./ 2021. i s Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u pedagoškoj/ školskoj godini 2020./ 2021.

Slijedeći ove poveznice možete saznati nešto više o načinu provedbe i pripreme učenika, roditelja i djelatnika za dolazak u školu i za sam nastavni proces.

Upute propisuju da telefonom ili na drugi primjeren način ustanova treba obavijestiti roditelje o sljedećem:

- da ne dolaze u pratnji djeteta/učenika ako imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19,

- da ne dovode dijete/učenika u ustanovu ukoliko:

- ima simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje),

- ima izrečenu mjeru samoizolacije,

- imaju saznanja da je zaraženo s COVID-19.

Fizičko udaljavanje

Rad ustanove neophodno je organizirati na način da se osigura koliko je moguće socijalno distanciranje (fizički razmak)

- djece/učenika i odgojitelja/učitelja iz jedne odgojno-obrazovne skupine/razrednog odjela s djecom/učenicima i odgojiteljima/učiteljima drugih skupina/razrednih odjela,

- roditelja djece/učenika i djelatnika ustanove,

- kod putovanja u/iz ustanove,

- prilikom ulaska i izlaska iz ustanove,

- tijekom cjelokupnog boravka u ustanovi.

Satnica redovne nastave

SATNICA REDOVNE NASTAVE

 

SAT

PRIJEPODNE

POSLIJEPODNE

 

7,20 – ulazak učenika

13,20 – ulazak učenika

1.

7,30 – 8,15

13,30 – 14,15

2.

8,20 – 9,05

14,20 – 15,05

V E L I K I       O D M O R      10min

3.

9,15 – 10,00

15,15 – 16,00

V E L I K I       O D M O R      10min

4.

10,10 – 10,55

16,10 – 16,55

5.

11,00 – 11,45

17,00 – 17,45

6.

11,50 – 12,35

17,50 – 18,35

 

 Ulazak učenika u školu

ULAZ 1- GLAVNI ULAZ

razredna i predmetna nastava

- 2., 5. i 6. razredi

(kapija glavnog ulaza)

 

 

 

ULAZ 2

DVORIŠNI ULAZ

razredna i predmetna nastava

-  1., 7. i 8. razredi

(kapija dvorište)

 

 

ULAZ 3

ULAZ U DVORANU

- 3. i 4. razred

(kapija dvorane)

Učenici u školu dolaze i odlaze sami. Učenici u školu ulaze 5 minuta prije početka nastave, na poziv učitelja kod kojega imaju 1. nastavni sat po rasporedu. Učenici ulaze na način da održavaju razmak od najmanje 1,5 m u odnosu na sve druge osobe, dezinficiraju ruke na ulazu te izbjegavaju zadržavanje i grupiranje.

Učenici u školu dakle dolaze sami! Roditelj ili druga osoba u pratnji djeteta može ući u školu iznimno, ukoliko se radi o učeniku 1. razreda osnovne škole (u skladu s odlukom ravnatelja npr. prvog dana škole) ili o učeniku s teškoćama u razvoju. Ta osoba ulazi na način da održava razmak od najmanje 1,5 m, a po mogućnosti 2 m u odnosu na sve druge osobe, dezinficira ruke na ulazu, dovodi dijete do garderobe pred prostorijom u kojoj dijete boravi te izbjegava zadržavanje i grupiranje u ustanovi. U pratnji djeteta/učenika uvijek je samo jedna odrasla osoba. Roditelj ili druga osoba u pratnji djeteta/učenika obavezno u ustanovi nosi masku te bez maske ne može ući u ustanovu već dijete/učenika preuzima djelatnik ispred ulaza u ustanovu.

 

Zaštitne maske:

Nije predviđeno da učenici nose zaštitne maske za lice u našoj školi. Djeca rane i predškolske dobi, učenici do četvrtog razreda osnovne škole (uključujući četvrti razred), kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne nose zaštitne maske.

Ako se u ustanovi u ne može osigurati razmak u učionicama između svih osoba (učenika, učitelja i dr.) od najmanje 1,5 m, učenici od 5. razreda osnovne škole nadalje, učitelji predmetne nastave te stručni suradnici u tim su učionicama obvezni nositi zaštitne maske. Kod nas to nije slučaj.

U nekim su situacijama maske ipak obvezne (za odrasle osobe):

- kod komunikacije djelatnika (iako se preporučuje komunikacija između djelatnika prvenstveno na daljinu)

- za roditelje i druge osobe kada je njihov ulazak u ustanovu nužan (preporučuje se da se roditeljski sastanci održavaju prvenstveno na daljinu)

- za učitelje koji provode nastavu u kući učenika

- za pomoćnike u nastavi

- za učitelje ostalih predmeta u razrednoj nastavi (vjeronauk, strani jezik i informatika)

- odgojiteljima/učiteljima i svim drugim djelatnicima škole kod prolaska hodnikom i sl.

- za učitelje predmetne nastave te stručne suradnike i druge djelatnike škole u vrijeme kontakata s odraslim osobama.

Ako se maske nose, neophodno ih je nositi pravilno na način da cijelo vrijeme prekrivaju nos i usta.

Svaki će razredni odjel boraviti u jednoj prostoriji (učenici neće mijenjati učionicu niti u predmetnoj nastavi).

Mjerenje temperature

Roditelji su dužni izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu, već se javljaju ravnatelju ustanove i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine. Učenici starije dobi sami mjere temperaturu.

Djeci rane i predškolske dobi, učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole, kao i učenicima s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe preporuka je da svaki dan prije odlaska u ustanovu roditelj u djetetovu bilježnicu upiše vrijednost izmjerene temperature kod djeteta. Bilježnicu roditelj/dijete donosi sa sobom u ustanovu, a odgojitelj/učitelj će provjeriti upisuje li se sve redovno.

Postupanje u slučaju sumnje na zarazu

Kod pojave navedenih znakova bolesti dijete/učenik ili djelatnik ostaje kod kuće, javlja se najprije telefonom izabranom liječniku obiteljske medicine, odnosno pedijatru koji odlučuje o testiranju prema liječničkoj indikaciji. O navedenom roditelj ili djelatnik telefonom obavještava ustanovu.

Ako se znakovi bolesti jave tijekom boravka u ustanovi, odmah treba pozvati roditelja te dijete/učenika izolirati u prikladnoj prostoriji do dolaska roditelja. Oboljeli djelatnik odmah napušta ustanovu.

Ravnatelj odmah javlja nadležnom epidemiologu/školskom liječniku:

• svako grupiranje osoba sa sumnjom na COVID-19 (dva i više djelatnika i/ili djece/učenika sa sumnjom iz iste sobe/učionice/hodnika i sl.)* kao što se to radi i u slučaju drugih zaraznih bolesti koje se obavezno prijavljuju u Republici Hrvatskoj, a prema Listi zaraznih bolesti čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za Republiku Hrvatsku

• svaku pojedinačnu potvrđenu infekciju COVID-19 koju djelatnik, odnosno roditelj imaju obavezu žurno javiti ravnatelju ustanove.

Kod pojedinačnog slučaja pojave simptoma koji mogu upućivati na zarazu COVID-19, odgojno-obrazovna skupina/razredni odjel u pravilu nastavlja dalje s odgojno-obrazovnim radom, dok se kod grupiranja osoba sa znakovima bolesti postupa sukladno mišljenju liječnika.

Kada se kod djeteta/učenika ili djelatnika utvrdi zaraza COVID-19, postupa se sukladno odluci nadležnog epidemiologa što, između ostalog, znači da se za sve osobe kod kojih se utvrdi da su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom u vrijeme kada je osoba mogla biti zarazna izriče mjera aktivnoga zdravstvenog nadzora u samoizolaciji.
Datum i vrijeme
Tražilica
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Anketa
Novi, osvježeni izgled dvorane i prizemlja škole mi se:
Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Gradište / Kolodvorska 27, HR-32273 Gradište / os-gradiste.skole.hr / ured@os-gradiste.skole.hr
preskoči na navigaciju